Az erdő a növények, állatok, gombák utolsó menedékhelye mai világunkban. Mi csupán vendégek vagyunk, rajtunk múlik, hogy szívesen látnak-e, és jól érezzük-e magunkat. Alkalmazkodnunk kell, de érdemes is. Az erdőben mindenki saját felelősségünkre tartózkodik! 

Szigetvári Csaba felvétele

Az emberi jelenlét – ha nem figyelünk oda – súlyos károkat okozhat az erdő élővilágában, de ha meggondolatlanok vagyunk, mi is húzhatjuk a rövidebbet. Tehát ha szeretnénk, hogy minket, és unkáinkat is madárdal és gyöngyvirágillat fogadja, tartsuk be az alábbi alapelveket:

 • Többnyire csendet és nyugalmat keresünk az erdőben. Az állatok sem szeretik a zajt és a nagyobb átvonuló csoportosulások is megijeszthetik őket. A riadt madarak akár végleg sorsukra hagyhatják fiókáikat! Legyünk tehát csendesek, és ha lehet, ne alkossunk tömeget, sétáljunk lassan, figyelmesen. Így mi is több érdekességet fedezhetünk fel.
 • Emberi közlekedésre elsődlegesen az erdei sétautak, ösvények szolgálnak. Ha letérünk róluk, vigyázzunk, nehogy összetapossuk a kisebb állatokat, virágokat, gombákat, ne verjük le a madárfészkeket.
 • Ha a Sóstói-úton gépkocsival közlekedünk, vigyázzunk, nehogy elüssük az erdő odatévedő lakóit! Tartsuk be a sebességkorlátozást, az erdőbe gépjárművel ne hajtsunk be, és ne parkoljunk!
 • Mondani sem kell, hogy ne dobjunk el szemetet az erdőben, de lehetőleg az erdei kukákba se dobjunk semmit, hanem hulladékunkat vigyük haza, és ott szelektáltan helyezzük el! Az erdei kukákból ugyanis gyakran kifújja a szél a szemetet, és egyes erdei állatok is rájárhatnak, szétszórhatják, vagy elfogyasztva megbetegedhetnek.
 • Semmilyen kerti növényt ne ültessünk az erdőbe, és kerti hulladékot se hordjunk oda. Már most több kerti dísznövényről tudunk, amelyek kártékony inváziós fajjá váltak az erdőben, továbbá növényi kórokozókat is terjeszthet bármi, amit kertből kitelepítünk! Az erdő nem díszpark, és nem is komposztáló!
 • A tűzrakás szabályait, a tűzgyújtási tilalmat tartsuk tiszteletben! Száraz időben egy eldobott csikk is lángra lobbanthatja az erdőt, ezernyi élőlény kínhalálát okozva. A tűz meggondolatlan használatával embertársainkat is veszélybe sodorhatjuk.
 • Az erdőben kutyát sétáltatni póráz nélkül a kutyafuttatásra kijelölt helyeken kívül nem szabad! Hogy ez miért van így, arra sokan csak akkor jönnek rá, mikor már órák óta keresik az erdőben kereket oldott kutyájukat. Vagy esetleg  – ahogy már volt erre példa – megtámadja őket egy megriasztott vaddisznó. Az erdő az erdőlakó állatok otthona, nem pedig a házi kedvenceké
 • Erdőjáró barátainknak, az erdőben dolgozó munkásoknak illik köszönni. Ha viszont rongálást, randalírozást, gyanús viselkedést tapasztalunk, szóljunk az illetékes szerveknek.
 • Ha elővigyázatlanok vagyunk, az erdő veszélyes hely is lehet. No nem jobban, mint egy átlagos utca autókkal, netán hulló vakolattal, de érdemes odafigyelni. Viharban a letörő ágak, kidőlő fák életveszélyesek lehetnek. Ha ilyen idő közeleg, hagyjuk el az erdőt!
 • Alapvetően két olyan élőlény van a Sóstói-erdőben, amelyek veszélyesek lehetnek ránk nézve. Egyikük a kullancs, az erdő elkerülhetetlen tartozéka, fertőző betegségek terjesztője. Zárt ruházattal, kullancsriasztóval csökken a csípés esélye, de erdei séta után a lehető leghamarabb nézzük át testünket, és távolítsuk el az élősdit. Ezt nem árt pár óra múlva megismételni. Ha gyakran járunk az erdőbe, oltassuk be magunkat fertőző agyvelőgyulladás ellen! Ha a kullancscsípés helye körül feltűnő bőrpírt tapasztalunk (a Lyme-kór jele lehet), forduljunk orvoshoz.  A másik veszélyes „fenevad” a lódarázs, melynek csípése igen fájdalmas, ritkán halálos allergiás reakciót is kiválthat. Ha meglátjuk, kerüljük a hirtelen mozdulatokat és távolodjunk el tőle. Fák odvában lakik, tehát azokat sem érdemes piszkálni!
 • Vadvirágot egyáltalán ne, gombát, vadgyümölcsöt pedig csak mértékkel szedjünk