Az erdő madarai

 

A madarak számára az erdő nagyon változatos élőhely lehet, feltéve, ha megfelelő körültekintéssel kezeljük és „használjuk”. Egy természetes erdőben rengeteg odú, ágas-bogas fa és cserje, kidőlt fatörzs nyújt fészkelőhelyet, a gazdag növény- és állatvilág bőséges táplálékot kínál, nincsen zaj- és fényszennyezés, puskalövés és tömeg. A Sóstói-erdő jelentős részén minden nyilván nem teljesül, de szerencsére vannak viszonylag háborítatlan, évszázados fák alkotta részei, továbbá mesterséges odúkkal és téli madáretetéssel is segítik a természetvédők a madárvilágot.

Az alábbiakban kis összeállítást mutatunk be a Sóstói-erdő erdő és közvetlen környékének jellemző és fontos madárfajaiból. A bélyegképekre kattintva bővebb ismertetőt és kis fotó-összeállítást (a fényképek jelentős része a Sóstói-erdőben készült) is adunk róluk. (A védett és fokozottan védett fajokat piros kerettel jelöljük.) Jó böngészést!

 

 

Felhasznált és ajánlott irodalom:

Szép T., Csörgő T., Halmos G., Lovászi P., Nagy K. & Schmidt A. (szerk.) 2021. Magyarország madáratlasza. – Agrárminisztérium, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest. madaratlasz.mme.huK. Mullarney – L. Svensson – D. Zetterström – P.J. Grant (1999): Madárhatározó. Park Könyvkiadó, Budapest. (Online formátumban itt elérhető: https://heyzine.com/flip-book/c39ac64d10.html#page/1)

Schmidt E. (2000): Madárlexikon. Anno Kiadó

Hadarics T. - Zalai T. (2008): Magyarország madarainak névjegyzéke. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest.