Borz


Borz a Sóstói-erdőben - Hoványi Péter felvétele

 

Borz (Meles meles)

Legnagyobb menyétfélénk. Talán meglepő, de testtömege másfél- kétszerese a rókáénak. Hazánkban mindenütt jelen van, kedveli az erdős területeket, de olykor városi parkokban is előfordul. A Sóstói-erdőben óvatos életmódja miatt ritkán látható, de feltűnő kotorékai erdőnk több részén ismertek.

Táplálkozása változatos; élőhelyének kínálatához alkalmazkodó mindenevő. A gilisztáktól a bogarakon és kétéltűeken át a kisemlősökön és földön fészkelő madarakon keresztül a vadgyümölcsökig és a kukoricáig bármit szívesen fogyaszt. Általában alkonyatkor aktivizálódik, a nappalt üregében tölti. Őszi zsírfelhalmozása ellenére sem igazi téli alvó, néhány napi alvás után újra és újra aktív.

Erős ásókarmaival kiterjedt, több kijáratú labirintusszerű kotorékot épít, amit több generáció is használ, gyakran nagycsaládban, közösen. A territóriumukat hevesen védik. A párzási fő időszaka április végétől júniusig tart. Vemhessége ún. elnyújtott vemhesség, azaz a megtermékenyített petesejt a kezdeti barázdálódás után decemberig pihen, majd ekkor ágyazódik a méh falába, és indul fejlődésnek. Az anya rendszerint február-március között hozza 2-5 kölykét, ami után szinte azonnal ismét párosodik. A kölykök őszre válnak önállóvá.