Eurázsiai menyét


Eurázsiai menyét - Nagy Tibor felvétele

 

Eurázsiai menyét (Mustela nivalis)

A világ legkisebb emlős ragadozója. Hazánkban igen elterjedt, szinte mindenhol lehet vele találkozni, házak padlásán, rejtett, csendes zugaiban is szívesen megtelepszik. Nem kifejezetten erdei állat; a Sóstói-erdőben is csak a szegélyeken, nyitott részeken fordul elő.

Rágcsálók üregében, fák földközeli odvában készíti fűszálakkal bélelt fészkét. Akár már az első évben ivarérettséget lehet, de csak következő évtől párosodik. Évente rendszerint egyszer fial, de bő táplálékkínálat esetén előfordulhat, hogy kétszer is. Egy alomban általában 4-6 kölyök van.

Alapvetően kíváncsi, bátor állat. Többnyire nappal és alkonyatkor aktív, de mivel anyagcseréje igen gyors, így rengeteget portyázik, és gyakran éjszaka is vadászik. Leginkább pocokvadászatra specializálódott, melyeket még járataikba is követ, de más apró rágcsálókat, rovarokat, olykor tojást is fogyaszt. Pocokvadászata miatt méltán tarthatná a közvélemény hasznos állatnak, mégis rossz hírnévnek örvend, mivel a baromfiállományban nagy pusztítást szokott véghezvinni. A tyúkólakban egyetlen éjszaka alatt akár tucatnyi baromfival is végezhet, amelyeknek aztán csak a kifolyt vérét fogyasztja el. Ősz végén, tél elején készletet halmoz fel, melyet földalatti gyűjtőkamrájában tárol. Téli álmot nem alszik.

Védett faj!