Árvégű fülőke


Árvégű fülőke termőtestek - Szigetvári Csaba felvétele


Árvégű fülőke (Gymnopus fusipes)

Az árvégű fülőke a Sóstói-erdő egyik leggyakoribb kalapos gombája. Tölgyesekben a tuskókon, holt faanyagon, vagy a fák gyökeréhez kapcsoltan csoportokban nő.

Nyáron és ősszel, különösen nedves időben tömeges bújik elő az idős tölgyesekben ez a nagyon jellegzetes kis gomba. Fontos szerepet tölt be a holt faanyag lebontásában, a tápanyagok körforgásában.

Ezt a gombafajt rögtön felismerhetjük rozsdabarna (néha kissé sárgásabb, néha vörösesebb) színéről. A kalapja kicsiny, 3-8 cm széles, többnyire domború (de idősebb korban egyes példányoknál kiterülhet, elérheti a 10 centis átmérőt is). Tönkje a kalapnál világosabb, bordázott és kissé csavarodott. A tönk közepe általában kissé kiszélesedik, de legalsó része mindig árszerűen elvékonyodó (innen a faj elnevezése). A ritkásan álló lemezek világos hússzínűek, a tönkhöz nőttek.

Az árvégű fülőkét általában feltételesen ehető gombaként tárgyalja a szakirodalom, de jobb békén hagyni. Különösen az öreg termőtestek és a rostos tönk okozhat problémát, gyakran hasmenést. A Sóstói-erdő idős tölgyeseiben (különösen, ahol sok a tuskó) gyakori.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!