Májgomba


Májgomba nedvedző termőteste - Nagy Tibor felvétele


Májgomba (Fistulina hepatica)

A lombos fák, mindenekelőtt a kocsányos tölgy idős, odvas törzsein, tuskóin fejlődik ki nyár végén és ősszel a májgomba. Kezdetben gömbölyded, narancssárgás, majd lebenyesen kiterülő máj alakú, barnás termőtestet fejleszt. Húsa rostos, puha, „hússzínű”, sőt, megnyomva húslére emlékeztető színű nedvet enged.

Fiatalabb korában ehető, de felhasználása kissé különbözik a többi gombáétól. A májgomba ugyanis nem kifejezetten „gombaízű”. Felhasználás esetén érdemes (az esetlegesen meglévő felszíni kocsonyás réteg eltávolítása után) szeletekre vágni majd vízben vagy tejben áztatni, hogy az - igazából az idősebb példányokra jellemző – csersav kiázzon. Pácolni is szokták, majd a húsokhoz hasonlóan sütve, rántva, vagy vadasan fogyasztják.

Mint a taplók többsége, korhasztja a fát, ez a folyamat azonban lassú. A megtámadott törzsek gesztje bizonyos magasságig jellegzetes vörös színeződést kap, ami - amennyiben szilárdságát nem veszítette el - bizonyos termékek előállításánál előny is lehet. A májgomba a Sóstói-erdő tölgyeseiben gyakori, de általában nem gyűjtik.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!