Tüskegomba


A tüskegomba egyetlen dokumentált, Sóstói-erdőben fellelt példányának egyik termőteste  - Szigetvári Csaba felvétele


Tüskegomba (Polyporus umbellatus)

Egy különös teremtmény, ami messziről "szokásos" kalaposgombák csoportjának tűnik, közelebbről megnézve viszont kiderül, hogy valójában sajátos növekedésű tapló. Ráadásul országos szinte ritka, védett faj!

A tüskegomba jelenléte a Sóstói-erdőben valóságos szenzáció. Ez a ritka gombafaj ugyanis a szakirodalom szerint a háborítatlan bükkös és gyertyános-tölgyes (azaz hegyvidéki) erdőkben jellemző, de ott is ritka (jelenlegi előfordulásait a két kezünkön meg tudjuk számolni). A júniustól októberig tartó időszakban bújik elő.

A fatuskók, gyökerek korhasztását végző tüskegomba korhadt tuskók, pusztuló fák (tölgy, gyertyán) mellett a talajból bújik elő. A furcsa alakú gomba termőteste egyetlen telep, amely több tucatnyi, vagy akár száz "tönkre" és ernyő alakú "kalapra" tagolódó ágból áll. Ha közelebbről megnézzük , akkor derül ki a turpisság, ugyanis csöves termőréteget nem csupán a "kalap" fonákján, hanem a "tönkön" is láthatunk. Érdekessége még, hogy a termőtest nem közvetlenül a faanyagban található gombafonalak szövedékéből, hanem a talajban kifejlődő sötét színű, kemény tápanyagraktározó képletekből: a szkleróciumokból alakulnak ki.

A tüskegomba színe szürkés vagy sárgásbarna, ritkán (így a Sóstói-erdőben megfigyelt példányok esetében) sápadt fehéres is lehet. Bár ehető, ízletes, sőt: gyógyhatású gomba, ritkasága miatt semmiképpen se gyűjtsük! Hasonló faj egy él a Sóstói-erdőben: az ugyancsak ritka ágas tapló (Grifola frondosa). Ez is gyökérélősködő telepeket hoz létre, azonban kalapocskái nem ernyőszerűek, hanem féloldalasan megnyúltak.

A Sóstói-erdőben egy esetben, 2010 szeptemberében figyeltük meg két termőtestét egy háborítatlan erdőrészletben. Arra kérnénk mindenkit, aki látja, jegyezze fel a lelőhelyet, és írjon nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

Védett faj!

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!