Pecsétviaszgomba


Jellegzetes pecsétviaszgomba termőtestek- Szigetvári Csaba felvétele


Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)

Egyedi szépségű taplóféle, melyet korunk természetgyógyászata erősen felkarolt. Jellemzően a nyár második felétől ősz közepéig bukkan föl a tölgyesek talaján, korhadó faanyagon. Teste tönkszerű nyélre, és az azon kajla módon ülő kalapszerű képződményre tagolódik. Fiatalon a lakkfényű kalaprész pereme fehéres, ám befelé, a nyél irányába haladva fokozatos gyűrűszerű övekben sárgás, majd rozsdabarna-vöröses színbe vált át. Idősebb korban az egész gomba színe rozsdavörös lesz. Alakja, színe igen változatos.

Húsa kemény, fás, fogyasztásra nem alkalmas. Dísznek gyűjtik, ugyanis kiszárítva évekig mutatós marad. Újabban immunerősítő, koleszterinszint-csökkentő, gyulladásgátló és egyéb hatásai miatt valóságos csodaszernek tekintik. A kínai és japán gyógyászatban egyike a legrégebben (évezredek óta) használt gombáknak.

Sóstói-erdő tölgyeseiben jelenleg még nem ritka, de érdemes megkímélni. Elsősorban korhadéklakó (elhalt tuskókon nő, élő fát nagyon ritkán támad meg), a faállományban nem okoz kárt.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!