Erestönkű laskagomba


Erestönkű laska termőtestek - Szigetvári Csaba felvétele

 

Erestönkű laskagomba (Pleurotus cornucopiae)

A laskagombák rendszerint féloldalas kalapú, sűrű, lefutó lemezű, fehér spórájú, élő vagy holt faanyagon többnyire csoportosan tenyésző gombák. Hazánkban is él néhány fajuk, melyek közül az erestönkű laska a ritkábbak közé tartozik, de a Sóstói-erdőben rendszeresen előfordul.

Egyike legkorábban megmutatkozó erdei gombáinknak, olykor már áprilisban is felbukkannak termőtestei, de májusban a leggyakoribb. Aztán szeptember-októberben is ritkán látható. Előfordulására leginkább idős vagy elpusztult szilfák törzsén számíthatunk. Nevéhez híven lemezei mélyen lefutnak a - rokon fajokénál hosszabb - tönk teljes hosszában. További jellegzetessége viszonylag erős ánizsos illata. Színe gyakran világítóan fehér, de sárgás vagy krémszínű is lehet. Kalapjai kevéssé féloldalasak, mint a kései vagy a nyári laskáé, sőt, olykor kifejezetten tölcséresek. A szívós tönk kivételével fogyasztható, jó ízű, az esetleg zavaró ánizsos aroma főzéskor eltűnik. Ennek ellenére kíméljük, ugyanis országszerte visszaszorulóban levő fajként tartják számon, és a Sóstói-erdőben sem gyakori.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!