Erdei szömörcsög


Erdei szömörcsög termőtest - Nagy Tibor felvétele

 

Erdei szömörcsög (Phallus impudicus)

Egy igazán emlékezetes erdei lény, amely több érzékszervünket is próbára teszi. Linné apánk találó, de talán kissé álszent vagy ironikus módon nevezte el Phallus impudicusnak, azaz „szemérmetlen fallosznak”. Pedig csak egy gomba.

Nyáron és az ősz első felében olykor sajátos, átható bűzt érzünk az erdőt járva. Gyakorlott orrúak ilyenkor már tudják, hogy erdei szömörcsög lehet a közelben. Érdemes ilyenkor megkeresni: nem mindennapi látvány.

A kifejlett gomba bocskorral övezett fehér, szivacsos szerkezetű tönkből és egy csúcsos, kiszélesedő, gödröcskés felületű süvegből áll, amelyet barnászöld, dögletes bűzt árasztó nyálka borít (melynek a neve is elég taszító: gleba). A szag rendkívül vonzó a döglegyek és egyéb rovarok számára, amelyek rászállnak a gomba felszínére és apránként elnyalogatják, elhordják a glebát, amely a gomba spóráit tartalmazza. Azaz így segítik terjedni a gombát. Előfordul, hogy a rovarok teljesen elhordják a nyálkát; ilyenkor fehéren díszlik a süveg.

Nem kevéssé érdekes a még kifejletlen gomba. A szömörcsög termőteste ugyanis úgynevezett boszorkánytojásból bújik elő. Ez egy fehér hártyás burokkal körbevett tojás alakú képződmény, amelyben kocsonyás rétegbe burkolva található a fejlődő gomba (ha kettévágjuk, jól látható a kis süveg, és a még szagtalan gleba is). Ha ráérünk, egy meleg nyári napon akár ki is várhatjuk, míg pár óra alatt kifejlődik a kész gomba. A gombászkönyvek rendre leírják, hogy boszorkánytojás állapotban még ehető az erdei szömörcsög, de nehéz olyan embert találni, aki tényleg meg is kóstolta volna.

Az erdei szömörcsög az északi mérsékelt öv erdeinek világszerte elterjedt faja. A humuszban, tápanyagban gazdag erdőket kedveli. Többnyire nem jellemző, hogy bárhol tömeges lenne, a Sóstói-erdőben legfeljebb néhány példányból álló csoportjaival lehet találkozni. Rokona, a kisebb termetű, kevésbé bűzös homoki szömörcsög Nyíregyháza környékén, főként szárazabb gyepekben, a tanyavilágban kertekben, szőlőkben, parlagokon szintén előfordul.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!