Erdei borkóró


Erdei borkóró virágzata - Szigetvári Csaba felvétele

 

Erdei borkóró (Thalictrum aquilegiifolium)

Ez a jellegzetes megjelenésű, impozáns növény a Sóstói-erdő ritka és kissé rejtélyes fajai közé tartozik. Hazánkban szórványos előfordulású, általában a fényben gazdag erdőkben, azok tisztásain, szegélyein fordul elő. Az Alföldön rendkívül ritka. Ugyan a Dél-Nyírség több száraz tölgyesében is él, de sehol sem gyakori. 

Bár meglehetősen nagy termetű (akár 1 méternél magasabbra is megnő), és levelei is nagyon jellegzetes alakúak, nehéz észrevenni, mert meglehetősen beleolvad környezetébe. Május-júniusi virágzása idején viszont könnyebben észrevehető (a virágzat színét ennél a fajnál egyébként nem a szirmok, hanem az igen feltűnő porzók adják). Általában rózsaszín virágú, de a Sóstói-erdőben minden eddig virágzásban megfigyelt példány fehér színű volt.

A Sóstói-erdőben már az 1980-as évek végén a kipusztulással fenyegetett fajok közé sorolták. Az utóbbi időben az E-misszió Egyesület munkatársai 2003-ban és 2007-ben is rátaláltak egy-egy pár töves állományára, és 2009-ben újabb két populációt sikerült találni. Abban továbbra is biztosak lehetünk, hogy a kipusztulás továbbra is fenyegeti, mivel az ismert állományok elterjedése mindössze két erdőrészletre korlátozódik, és legfeljebb két tucat tövet számlál.

Az erdei borkóró védett faj!