Ligeti csillagvirág


Ligeti csillagvirág - Barna Péter felvétele

 

Ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis)

A Sóstói-erdőben a tavasz érkezését jelzi ennek a kicsiny, de igen szép kékesibolya virágú hagymás növénynek a megjelenése. Enyhe években már nőnap előtt nyílik, de hosszú tél esetén április második felére tolódik a csillagvirág-állományok pár hétig tartó virágzása. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjainak terjesztésében a hangyák vállalnak szerepet. 

Hazánkban öt, egymástól nehezen megkülönböztethető csillagvirág faj él (mind védett). A ligeti csillagvirág a Duna mentén, valamint a Dunántúlon gyakori, a Tiszántúl területén csupán elszórt populációit ismerjük. A Nyírségben csupán 5-6 helyen, például Bátorligeten, a debreceni Nagyerdőben, illetve a nyíregyházi Sóstói-erdőben él. 

A nyíregyházi állomány több ezer tövet számlál, mégis igen veszélyeztetett, mivel gyakorlatilag a teljes populáció egyetlen néhány hektáros folton él a Kórház szomszédságában. Egy, a 2000-es évek elején történt tarvágás során az állomány nagy része a teljes talajelőkészítés során megsemmisült (. Az E-misszió Egyesület 2003 óta minden évben pontos állományfelmérést végez az azóta felújításra került erdőrészletben. A tendenciák kedvezőek, az első évben mindössze 220 tövet számláló populáció nagysága 2022-re fokozatosan a 32600 tövet is elérte a felmért 2 hektáros területen.

Érdemes még megemlíteni, hogy a Bereg-Szatmári-sík találkozhatunk nagyon hasonló erdélyi csillagvirággal (Scilla kladnii). Megfigyeléseink alapján utóbbi faj kissé korábban nyílik, mint a Sóstói-erdő ligeti csillagvirágjai.

A ligeti csillagvirág védett faj!