Üstökös gyöngyike


Üstökös gyöngyike virágzatai - Szalai Kata Viktória felvétele

 

Üstökös gyöngyike (Muscari comosum)

Különösen impozáns vadvirág nyílik az erdőben május végétől június végéig. Az üstökös gyöngyike egyike a nagy túlélőknek: egy olyan faj, amely az ember közelében és az akácosokban is jól érzi magát.

Hazánkban négy gyöngyike (Muscari) faj él, a Sóstói-erdőben közülük kettővel találkozhatunk. Az áprilisban nyíló védett epergyöngyike (Muscari botryoides) a fényben gazdag tölgyesekben jellemző, országos szinten visszaszorulóban levő faj.

A nyár elején pompázó üstökös gyöngyike ellenben jóval szélesebb elterjedésű növény. Nyíregyházán nem csak a Sóstói-erdőben, de a tanyavilágban is sokhelyütt lehet vele találkozni: útszéli fasorokban, száraz parlagokban; sőt: helyenként homoki konyhakertekben, szőlőkben ártalmatlan gyomnövényként is fellép. Eredetileg a nyílt tölgyesek és a száraz homoki sztyeprétek növénye lehetett, de mivel jól tűri a bolygatást, a természetes élőhelyek eltűnésével sem szorult vissza. Legalábbis mifelénk: az ország egyes részein ritka fajnak számít.

Rokonaihoz hasonlóan hagymás növény. Föld alatti hagymája valószínűleg akár évekig képes nyugalomban maradni, de bolygatás (pl. állati túrás, kotorék vagy emberi ásás) hatására fejlődésnek indul. Szálas levelei kora tavasszal hajtanak ki, virágzata májusban indul fejlődésnek. A nyúlánk fürtös virágzat speciális felépítésű: Legkorábban a csúcsi, lila üstököt alkotó meddő (tehát terméketlen) virágok nyílnak ki, melyek feladata, hogy odavonzzák a beporzó rovarokat. A csalogató üstök alatt a kevésbé feltűnő halványibolya „átmeneti”, majd a virágzat alsó, leghosszabb részén sárgás-barnás harang alakú termékeny virágok nyílnak. A virágzás folyamán a fürt szinte folyamatosan nyúlik, akár 50-60 cm hosszúságot is elérhet.

Az üstökös gyöngyike a Sóstói-erdőben elsősorban a fényben gazdag erdőszegélyeken, ösvények, nyiladékok mentén fordul elő. Különösen száraz akácosokban, tölgyesekben helyenként egészen gyakori.