Kányazsombor


Kányazsombor - Szigetvári Csaba felvétele

 

Kányazsombor (Alliaria petiolata)

Az erdő üde, árnyas, tápanyagokkal jól ellátott talajú részeinek gyepszintjét borító zöld szőnyeg egyik jellemző alkotója ez az áprilistól júniusig virágzó, enyhén fokhagymaillatú növény.

A káposztafélék családjába tartozó kányazsombor (más néven hagymaszagú kányazsombor) kétnyári, esetleg évelő, akár 1 méter magasra is megnövő faj. Nem kifejezetten az a feltűnő szépség, egyéb okokból viszont érdemes megismerkedni vele. Egyik fontos tulajdonsága, hogy zsenge (semleges, enyhén hagyma- és mustárízű) ízű levelei ehetőek, s például magas C-vitamin tartalma, emésztésserkentő és enyhe antibiotikus hatása miatt egészségesek is. Hazánkban sajnos ezt a tulajdonságát kevesen ismerik, de például Franciaországban népszerű salátanövény.

A kányazsombor az erdő kifejezetten virulens, olykor gyomként viselkedő növénye. Ha valahol nagy tömegben fordul elő, az a talaj megbomlott tápanyagháztartásának a jele (ilyen esetben jó eséllyel társul hozzá a csalán, bodza, vérehulló fecskefű). Tölgyesekben, akácosokban, és egyéb állományokban is találkozhatunk vele.