Gyöngyvirág


Gyöngyvirág - Nagy Tibor felvétele

 

Gyöngyvirág (Convallaria majalis) 

A Sóstói-erdő tölgyeseinek egyik legjellemzőbb faja. Főként április végi-májusi virágzása idején, de zöld levélszőnyegével szinte egész évben meghatározza az erdő képét. A humuszban gazdag talajú területeken kúszó gyöktörzsével egészen behálózza a talajt, ami jelentősen hozzájárul állományainak stabilitásához.

Földalatti hajtásrendszerének köszönhetően olykor a teljes talajelőkészítéssel járó erdőfelújítás után is gyorsan újjáéled, sőt, olykor tájidegen akáccal, vörös tölggyel felújított erdőállományok alatt is megmarad, bár termést ilyen esetben ritkán érlel. Gyakorisága és szívóssága ellenére potenciálisan veszélyeztetett fajnak kell tekintenünk. Alföldszerte megfigyelhető ugyanis, hogy folyamatosan tűnik el a csökkenő talajvízszint miatt elszegényedő tölgyesekből. Sajnos a virágszedés is károsítja állományait.

Fontos megemlíteni, hogy a gyöngyvirág minden része erősen mérgező, beleértve kellemes illatú virágait is. Ugyanakkor megfelelően feldolgozva a belőle kivont vegyületek egyes szívgyógyszerek pótolhatatlan alkotói.