Zamatos turbolya


Zamatos turbolya virágzásban - Szigetvári Csaba felvétele

 

Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)

Íztelen primőrökkel, ki tudja milyen vegyszerekkel kezelt import zöldség-gyümölccsel, étrendkiegészítőkkel igyekszünk biztosítani kora tavaszi vitaminszükségletünket. Közben van egy olyan nagyon közönséges erdei növényünk, ami bőségesen kínálja magát, és szedésével kárt sem okozunk.

A zamatos turbolya hazánk egyik legközönségesebb növénye. Megtalálható szinte minden erdőszerű élőhelyen, de különösen az üdébb típusú, tápanyagban gazdag talajú akácosokban érzi jól magát - abból pedig van dögivel. Ahol kedvező számára az élőhely, ott sűrű, szőnyegszerű  gyepet alkot ősz végétől június elejéig. Utána elszárad, és az erősen turbolyás erdőrészletek a sok magas kóróval kirándulásra nem éppen csábító szúnyog- és kullancstanyává változnak.

A zamatos turbolya tehát rendszerint nem a természetvédelmi szempontból különösebben értékes erdőtípusokra jellemző, nagy arányú jelenléte kissé felbolydult ökoszisztémára, túlzottan nagy mennyiségben felszaporodó tápanyagokra utalnak (kissé hasonlóan a fekete bodzához). A turbolyában gazdag erdők élővilága többnyire szegényes (bár mint látjuk majd, vannak bizonyos ritka kivételek). Sajnos sok nem egészséges ökoszisztémájú erdőnk van, de - minden rosszban van valami jó - örülhetünk a zamatos turbolyának.

Növényünk egyéves életciklusú. A magok ősszel kelnek ki, november-decemberre rendszerint fél arasznyi pázsittá fejlődnek a kis növénykék. A zamatos turbolya levelei a petrezselyeméhez hasonlóan finoman szeldeltek, viszont illatuk merőben más: enyhén ánizsos, édeskés. A fagyok elmúltával újra növekedésnek indul, terebélyesdik, karcsú 50-80 centis dudvaszárat fejleszt, és április közepétől egy hónapon át nyílnak apró fehér virágai.

A zamatos turbolya más - különösen a francia - konyhák nagyra becsült fűszer-, saláta- és főzeléknövénye. Zsenge leveleit főként virágzást megelőzően érdemes gyűjteni. Természetesen oda kell figyelni, mert - bár egyedi illata alapján könnyen felismerhető fajról van szó - a vérszemet kapó figyelmetlen turbolyaszedő könnyen más, a "pázsitban" megbúvó, akár mérgező növényeket is letéphet vele együtt. Különösen virágzási időben bújhatnak elő hasonló, mérgező fajok is. A védett ligeti csillagvirág töveinek egy része is turbolyás foltokban bújik meg (bolygatott helyen, egy erdészeti közelítő nyom mellett), és különösen kellemetlen lenne, ha turbolyaszedés áldozatául esnének (nem csak a jogszabálysértés miatt, hanem mert a csillagvirág elfogyasztva mérgező...).

Ha tehát zamatos turbolyára vágyunk, bőven szedhetünk belőle november és április között, de csak akkor, ha biztosan felismerjük, és nem károsítunk vele természeti értékeket. Nem kell, és talán nem is javasolható, hogy a Sóstói-erdőig menjünk érte, mert szinte bármilyen, természeti szempontból kevéssé érzékeny erdőben is megtaláljuk a környéken. Zöld tavaszi salátának, sült húsokhoz szolgáló mártásokhoz, levesekhez kiváló. Emésztésserkentő, étvágyjavító, vértisztító, salaktalanító hatású, C-vitamin tartalma magas.