Mezei tyúktaréj


Mezei tyúktaréj - Szigetvári Csaba felvétele

 

Mezei tyúktaréj (Gagea pratensis)

A salátaboglárkához hasonlóan kora tavaszi, rövid ideig nyíló sárga virág. Apró hagymáiból egyetlen vékony szálas tőlevél és egy kb. 20 centiméteres szár végén ülő virágzat hajt ki. Általában a száraz, fényben gazdag, avarban szegény, esetleg elfüvesedett erdőállományokban (tölgyesek, akácosok) találkozhatunk vele a Sóstói-erdőben. 

Hazánkban nyolc, megjelenésében igen hasonló tyúktaréjfaj ismert, közülük a mezei tyúktaréj a leggyakoribb. Ezt részben annak köszönheti, hogy fás és fátlan, száraz és üdébb típusú termőhelyeken is megél, de leginkább a száraz gyepekben érzi jól magát. A föld alatt minden tőhöz három kicsiny hagymácska tartozik, egy tőlevele és néhány szárlevele van (a levelek pillás élűek). A hatszirmú, pontosabban hat lepellevelű sárga virágok mint aprócska csillagok pettyezik a fényben gazdag, avarban szegény erdők alját március-áprilisi virágzása folyamán. A mezi tyúktaréj sarjhagymákkal és magról is könnyen terjed

Nem tartozik a ritka, vagy veszélyeztetett fajok közé, de mint az elsőként előbújó növények egyike, az erdőjárók kedves virága, és fontos szerepe van a korán ébredő méhek és egyéb rovarok táplálásában.